martes, 18 de noviembre de 2014

I+D Ibers+Desenvolupament


El Museu d'Història d'Hospitalet va inaugurar el passat 30 d'Octubre l'exposició anomenada "I+D Ibers+Desenvolupament" que s'exposarà fins el 28 de Desembre d'aquest any. L'exposició ha estat produïda per la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Museus Locals amb l'objectiu d'apropar el món dels ibèrics a la societat actual. L'exposició, per tant, pretén que el públic s'acosti al poble Iber, un poble que va habitar la península Ibèrica durant el segle VI abans de Crist. 

L'exposició però, no està centrada en grans monuments o en personatges rellevants de l'època sinó que vol mostrar objectes quotidians o eines d'aquest llunyà passat. Per fer-ho, i aconseguir aquesta relació Ibers-públic, l'exposició està basada en comparacions entre  objectes que utilitzaven els ibers i objectes que s'utilitzen en l'actualitat. D'aquesta manera, els visitants de l'exposició prenen consciència i se n'adonen que moltes de les coses que utilitzen o de les que tenen actualment, ja s'utilitzaven ara fa més de 2.000 anys.

Per establir aquest relació amb els Ibers, l'exposició proposa un viatge per la cultura ibèrica que permeti construir un pont entre el passat i el present. Aquest pont es basa en les comparacions esmentades anteriorment, entre d'altres,  comparacions d'objectes de la vaixella, de pintures en les parets o d'estris com ara una trituradora.


Comparació entre Ibers i la societat actual. En aquest cas compara tases de la vaixella. Es pot comprovar com la diferència en els anys(més de 2.000) no es veu reflectida en els objectes, ja que segueixen tenint el mateix ús i són molts semblants d'aparença.

Comparació entre moles o trituradores de l'actualitat i de l'època ibèrica. Amb aquesta comparació es pot observar com, tot i les diferències a nivell de desenvolupament i funcionament de l'eina, la funció d'aquesta en l'actualitat segueix sent la mateixa que en època ibèrica. Aquest últim fet  permet afirmar una vegada més, que les diferències entre les dues societats no són tan àmplies.


Comparació entre pintures a les parets en època ibèrica i en l'actualitat. Malgrat les diferències estètiques de les pintures, aquesta comparació  permet establir una relació entre les dues societats: les dues tenen o tenien la necessitat d'expressar-se en forma de pintura i per tant, d'art.


No hay comentarios:

Publicar un comentario